Drupal vs. WordPress: kom precies te weten wat jij nodig hebt!

Drupal vs. WordPress: kom precies te weten wat jij nodig hebt!

Er zijn talrijke contentmanagementsystemen (CMS) te vinden, maar laat ik jullie even de kenmerken geven van mijn favorieten, namelijk Drupal en WordPress. Want als webdeveloper is het voor mij belangrijk om jullie het verschil uit te leggen zodat we samen met de door jou gekozen CMS aan de slag kunnen. Heb je weinig tijd maar wil je het fijne er wel van weten? Dan schets ik in een notendop precies wat je moet kennen.

Wat is het verschil?

Drupal is uitstekend als je een complexe website hebt dat veel functionaliteit op maat vereist. Door de vele kenmerken kan de ontwikkelaar elke functie maar toevoegen die je wenst. Heb je een website nodig met een hoge beveiliging, aangepaste gebruikers of een site dat je gekste dromen kan laten uitkomen in verband met functionaliteit? Dan is Drupal jouw perfecte match!

WordPress grootste troef is zijn gebruiksvriendelijkheid in de admin interface. Hierdoor kan je eenvoudige en diverse projecten opzetten met een verschil in grootte en complexiteit. Maar WordPress werkt onder het motto ‘samen sterk’ daarom krijg je de kans om talrijke plugins toe te voegen aan jouw website. Hierdoor wordt de backend vereenvoudigd voor de websitebeheerder maar heb je ook extra beveiliging nodig. Heb je een blog, een webwinkel of een campagnewebsite met een korte levensduur? Dan win je met WordPress jouw Golden Ticket.

Ben je met deze informatie even zoet of zou je graag nog wat meer details krijgen op vlak van beveiliging, gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en toekomstbestendigheid? Dan neem ik je verder mee op avontuur voor een zoektocht naar de verborgen kenmerken van Drupal en WordPress.

Klant is koning – maar weet je CMS dat ook?

Zoals elke persoon uniek is, zijn contentmanagementsystemen dat ook. Laten we daarom even naar de gebruiksvriendelijkheid kijken van beide CMS systemen.

Drupal biedt een krachtige user interface aan waardoor de ontwikkelaar de website helemaal kan veranderen in content, functionaliteit en structuur. Hierdoor hoef je geen moeilijk codetaal te leren maar kan je doelgericht werken aan je website. Het leren werken met Drupal is vrij ingewikkeld maar eens je het onder de knie hebt krijg je de mogelijkheid om alles aan te passen naar wens.

WordPress daarentegen was oorspronkelijk een platform om blogs te creëren, hierdoor is de UI ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn. Het enige nadeel hiervan is dat wijzigingen moeten worden uitgevoerd met code, wat betekent dat je een ontwikkelaar nodig hebt. Ben jij niet thuis in de codetaal? Dan biedt WordPress talrijke plugins aan om complexere functies toch aan je website toe te voegen.

Forse beveiliging of opendeurdag?

Drupal staat bekend om zijn uitstekende beveiliging! Een nieuwe installatie bevat functies die beschermen tegen verschillende website-aanvallen. De door Drupal aangeboden beveiliging is al zeer optimaal, maar het biedt ook de optie om extra beveiligingsfuncties te installeren. Het is daarom ook het platform voor belangrijke websites, waaronder die van het Witte Huis. Als de president van Amerika het contentmanagementsysteem vertrouwd, jij dan ook?

WordPress daarentegen is wat kwetsbaarder door het gebruik van plugins. Hackers kunnen gevaarlijke codes installeren in je plugin waarvoor extra beveiliging nodig is. Hierbij kan een goede ontwikkelaar je zeker assisteren en dat treft want je zit alvast op de website van VBdesign! Wij helpen je graag verder met al je vragen over beveiliging, WordPress of Drupal.

Flexibel of zo stroef als maar kan?

De beentjes los met Drupal wat deze krachtpatser kan elk doel realiseren. Elke integratie kan met een specifiek doel worden geïmplementeerd zonder dat de developer aangepaste code hoeft te schrijven. Heb je een compleet ander doel voor ogen voor je App of software? Dan heb je een ontwikkelaar nodig die een gepersonaliseerde code schrijft.

WordPress spiegelt Drupal hierin maar maakt voor verschillende doelen gebruik van plugins. Hier zit vaak een prijskaartje aan verbonden, dus hoe meer functionaliteit je wenst, hoe hoger de prijs. Wil je dusdanig veel integraties op maat kies dan voor het goedkopere alternatief namelijk Drupal.

De toekomst tegemoet gaan

Drupal is een platform waarop je developer veel kan configureren. Wil je graag een nieuwere versie van Drupal installeren, dus een upgrade van Drupal 7 naar Drupal 8? Dan zal je ontwikkelaar delen van de code en siteconfiguratie moeten herschrijven.

WordPress is daarin veel eenvoudiger. Met 1 klik kan je de codes aanpassen en jouw WordPress is geüpdate. Heeft je developer core-bestanden bewerkt om een andere functionaliteit te geven, dan kunnen deze wel eens verloren gaan. Kijk het even na bij je ontwikkelaar of de update mogelijk is of schakel indien nodig zijn/haar hulp in. Ben je ongerust dat andere gebruikers de update zullen doen? Geen probleem, WordPress biedt de mogelijkheid om site-updates enkel toe te kennen aan bepaalde gebruikersrollen.

Let's wrap it up

Contentmanagementsystemen werken steeds eenvoudiger met een scheiding tussen de frontend en de backend van je website. Dit is goed nieuws voor de sitebeheerder, die vanaf nu kan kiezen waar hij zich het prettigste bij voelt, en goed nieuws voor de ontwikkelaar die doelgerichter kan werken.

Mijn conclusie is dat ik zowel met Drupal als met WordPress zeer graag werk omwille van bovenstaande redenen. Ze scoren alle twee goed op vlak van beveiliging, gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en je kan er nog jarenlang plezier aan beleven door de mogelijke updates.

Weet je al voor welke CMS je wil gaan of heb je extra uitleg nodig? Contacteer ons en onze expert Bert Vanhees helpt je graag verder!

Bekijk onze andere relevante artikels

×