Hoe je website beschermen tegen hackers?

Websitebeveiliging is cruciaal voor elk bedrijf of elke organisatie. Het risico van cyberaanvallen is niet beperkt tot e-commercesites of grote bedrijfswebsites. Zelfs een website van een klein bedrijf kan het slachtoffer worden van hackers en zo zijn goede reputatie verliezen. Cybersecurity omvat veel complexe technische concepten. Toch zijn er enkele eenvoudige tips die in de meeste gevallen voldoende moeten zijn om jouw website te beschermen.

1. Gebruik sterke wachtwoorden

Sterke wachtwoorden zijn alvast een eerste begin tegen cyberaanvallen. Elk wachtwoord met betrekking tot je website, moet de volgende eigenschappen hebben:

Je kan overwegen een wachtwoordbeheerder zoals LastPass te gebruiken om jouw zakelijke wachtwoorden te maken en op te slaan. Hackers gebruiken vaak brute force-technieken om miljarden wachtwoorden per seconde te genereren. Hoe gecompliceerder je wachtwoord is, hoe beter. Een wachtwoord moet minimaal 10 tekens lang zijn
Het mag geen volledige woorden of namen bevatten. Jouw wachtwoord moet een combinatie bevatten van hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen. Het moet anders zijn dan de andere wachtwoorden die je al gebruikt.

Schakel zo mogelijk twee-factor-authenticatie in voor al jouw accounts. Twee-factor-authenticatie betekent dat er twee controles zullen zijn voordat je kan inloggen op je website. Als je bijvoorbeeld het wachtwoord invoert, wordt er een pincode naar je mobiel verzonden. Je moet de pincode vervolgens invoeren om je aan te melden.

2. Update jouw software regelmatig

Je moet al je software up-to-date houden. Software-updates gaan niet alleen over het toevoegen van nieuwe functies. In de meeste gevallen repareren deze updates beveiligingslekken. Als jouw software niet regelmatig bijwerkt is of niet-ondersteunde versies gebruikt, ben je een gemakkelijk doelwit voor hackers.

Als je een CMS voor jouw website gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je over de nieuwste versie van die CMS beschikt. Controleer of je de nieuwste versies van je plug-ins gebruikt. Gebruik geen oude of onbekende plug-ins, zelfs als je ze nuttig vindt.

Ben je zelf niet zo technisch ingesteld? Dan kan je bij VBdesign een onderhoudscontract afnemen. Maak een afspraak voor meer informatie.

3. Maak regelmatig een back-up van jouw gegevens

Het maakt niet uit hoe veilig jouw website is, er is altijd een mogelijkheid om belangrijke gegevens of sitetoegang te verliezen. Daarom moet je altijd een reservekopie van je site bijhouden. Elk uur maken we van onze server een back-up op een externe schijf, zodat je gegevens nooit verloren gaan.

4. SSL implementeren

Wanneer jouw website een SSL-certificaat heeft, gaat alle informatie die een gebruiker op jouw website invoert naar de server via een beveiligd kanaal. Dit betekent dat een indringer of hacker niet in het midden kan komen en de informatie kan onderscheppen.

SSL is standaard geworden voor alle soorten websites. Zelfs als je niet online iets verkoopt of als je geen inlogoptie op je site hebt, moet je serieus overwegen SSL te installeren om de website betrouwbaarder te maken.

5. Kies voor een veilige hosting

Het kiezen van een gerenommeerd hostingbedrijf voor je website is erg belangrijk. Je hostingbedrijf moet zich bewust zijn van cyberbedreigingen en toegewijd zijn aan het beschermen van jouw website van hun kant.

Bekijk onze andere relevante artikels

×