Copywriting doe je zo, 5 tips van online marketeer Laura

Met woorden goochelen is ook een kunst. En kunst maken dat heb je niet zo makkelijk onder de knie. 24 jaar, veel fantasie, veel gekribbel, veel verhalen en een copywriting opleiding later kan ik zeggen dat ik ondertussen degelijke copy uit mijn hoed tover. Ook jij kan dit leren! In dit blogartikel laat ik je een kijkje nemen in mijn trukendoos.

Hocus Pocus Pats, ik wou dat ik een copywriter was!

Veel fantasie, daar begon het voor mij mee. Ja ik geef het toe, als kind leefde ik een beetje in mijn eigen wereldje, misschien vandaag de dag nog steeds. Maar wat ben ik die fantasie dankbaar! Ik verloor mij liever in een goed boek dan dat ik ging socializen met vriendjes en vriendinnetjes. Daardoor had ik al bijzonder snel het hoogste leesniveau en dat resulteerde dan weer in dat ik geen blijf kon met mijn creativiteit. Alles wat ik gelezen had diende als inspiratie voor mijn fantasie. Die fantasie werd al gauw omgezet in verhalen schrijven. Tot mijn eigen verbazing wouden de juffen mijn verhalen altijd voorlezen in de klas.

Achteraf besefte ik dat dit het moment was waarop ik realiseerde dat ik copywriter wou worden. Zo gezegd, zo gedaan. Ik volgde de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement en belandde bij VBdesign waar ik mijn schrijfskills iedere dag mag toepassen. Maar welke tips verzamelde ik tijdens deze hele reis?

Boek lezen

Tip 1: Steek er een element van jezelf in

Misschien wel meteen de meest belangrijke tip. Niemand is zoals jij en dus zal ook niemand op exact dezelfde manier denken, dezelfde fantasie hebben en dezelfde woorden gebruiken. Jij bent uniek, maak daar gebruik van!

Tip 2: Herkenning zorgt voor copywriting succes

Een herkenbaar element in je copy steken zal de aandacht van je lezers trekken en vasthouden. Zonder dat ik het zelf besef gebruik ik deze techniek heel veel en het werkt keer op keer. Mensen zijn nu eenmaal op zoek naar dingen die ze herkennen en situaties waarin ze kunnen meeleven.

Tip 3: Schrijf zoals je praat

Het is goed mogelijk dat je deze tip al eens hebt zien passeren op de social media van VBdesign, maar ik ga hem nog eens herhalen want hij is enorm belangrijk. Bij veel mensen is er een verschil tussen hoe ze praten en hoe ze schrijven waardoor moeilijke woorden en een afstandelijk gevoel als stille boosdoeners een tekst binnensluipen. Schrijven zoals je praat daarentegen zal jouw tekst een stuk aangenamer maken om te lezen en veel natuurlijker overkomen.

Tip 4: Fouten op ‘dt’? Weg ermee!

Er is een kleine kanttekening bij de vorige tip. Schrijven zoals je praat is top maar er bestaan nog altijd spellings- en grammaticaregels die we niet zomaar mogen negeren. De ‘dt’ regel vervloeken velen maar er zijn enkele handige trucjes die je een heel stuk vooruit helpen. Ken je het ‘smurf’ trucje al? Een voorbeeld: ‘Ik word moe.’ Twijfel je hierover? Dan vervang je ‘worden’ door ‘smurf’ ‘Ik smurf moe.’ We voegen dus geen ‘t’ toe. Bij ‘Hij smurft moe.’ daarentegen komt er wel een ‘t’ bij en is de correcte spelling dus ‘Hij wordt moe.’.

Vermijd ook spreektaal zoals ‘groter als’ en de dubbele negatie (bijvoorbeeld: ‘Hij heeft nooit geen gelijk.’). Ik krijg er alvast de rillingen van maar ik ben niet alleen, ondanks dat de kranten recent publiceerden dat dit toegelaten zou worden, zijn dit nog steeds taalfouten. Dit nieuws was gebaseerd op een misverstand. In de online versie van het ANS vind je alles terug i.v.m. de Nederlandse grammatica.

Tip 5: Storytelling

Storytelling, een onderwerp dat nauw aan mijn aan hart ligt want het veroverde mijn hart al toen ik nog maar een klein meisje was. Het is de basis voor een goed verhaal en in veel gevallen ook voor goede copywriting. Enkele elementen komen altijd terug in goede storytelling. In onze checklist kan je nagaan of jouw verhaal alle elementen van goede storytelling bevat, afvinken maar!

Storytelling checklist

Was dit wel een ‘5 tips voor goede copywriting’ blog?

Was het een tip artikel? Of heb ik nu net gewoon aan storytelling gedaan door jou mijn verhaal te vertellen?

Had jij het al door ? wink Ik krijg veel inspiratie van alle verhalen die ik las en ik hoop dat mijn verhaal jou net zoveel inspiratie mag geven.

Bekijk onze andere relevante artikels