Webdevelopment trends van 2022!

2022 belooft een goed jaar te worden op webdevelopment gebied. Wij spotten alvast de webdevelopment trends voor jou zodat jij meteen mee bent. Laten we een kijkje nemen naar wat het nieuwe jaar ons zal brengen!

1: Abstracte elementen

Driehoeken, vierkanten en cirkels. Velen noemen ze minimalisitsch en een beetje “simpel” maar webdesigners willen deze visie veranderen. In 2022 zullen deze vormen beschouwd worden als complex en verhaal ondersteunend. Volgens Tristan Le Breton, creatieve directeur van 99designs zouden deze abstracte elementen foto’s kunnen vervangen in webdesign voor start-ups, technologie producten en apps.

2: Serverless computing is the way to go

Weg met de traditionele methode om applicaties te ontwikkelen en deze op een server te zetten. Een cloudprovider zal vanaf nu de software volledig managen. Dit zou ontwikkelaars een heleboel tijd moeten besparen. Voor nieuwe apps zal het ook een manier zijn om de betrouwbaarheid te verbeteren en de kosten te verlagen. IoT apps, APIs en chatbots zijn voorbeelden waarvoor deze technologie uitermate geschikt is.

3: Automation testing

Testen, testen en nog eens testen. Een noodzakelijk kwaad dat best wel wat kosten kan opleveren maar met automation testing zal je je een hele hoop kunnen besparen, tot wel 20% ! Automation testing is een software testing techniek waarbij je het echte resultaat gaat vergelijken met het verwachte resultaat. Automatisering schiet dan te hulp bij repetitieve en moeilijk uit te voeren manuele taken. Op die manier wordt de testperiode een stuk korter.

4: Mobile First

Zijn mobiele bezoekers nog niet jouw prioriteit bij het ontwikkelen van een website? Breng daar dan snel verandering in. Een responsieve website wordt in 2022 een must. Jouw website moet er niet enkel meer goed uitzien op de computer maar zeker ook op de gsm. Mobile first betekent dan ook dat je jouw strategie moet aanpassen wanneer je een website ontwerpt. De weergave op een gsm wordt dan het startpunt van je ontwerp.

Waarom dat zo belangrijk is? Ruim 50% van de zoekopdrachten verlopen via een gsm. De Google’s Core Web Vitals update houdt o.a. rekening met de gebruikerservaring van een bezoeker wanneer deze op jouw site surft. Een betere ervaring helpt je dus al een handje om hoger in die zoekresultaten te verschijnen.

Nog niet overtuigd? Trek dan eens een hele dag streepjes telkens wanneer “je snel iets opzoekt” op je gsm. De resultaten zullen je verbazen. Daarnaast tonen we je ook graag enkele cijfers: 48% geraakt geïrriteerd door een non-responsive website, voor 50% wilt dat dan ook zeggen dat ze jouw website minder zullen gebruiken, zelfs als ze jouw bedrijf leuk vinden. 

5: Praten met een chatbot

Zelflerende bots die perfect op jouw vraag antwoorden, in 2022 moet het kunnen. De doorbraak van de chatbots zal vooral inpakt hebben op de UX designs. Door AI en machine learning is de vraag naar een virtuele assistent opmerkelijk gestegen. De op artificiële intelligentie gebaseerde bots kunnen je 24/7 te woord staan en moeten een echte ‘humal-like experience” bieden.

6: Augmentend reality en virtual reality

AR en VR brachten grote veranderingen teweeg in de webdevelopment wereld en dat lijkt niet te stoppen in 2022. Integendeel, de industrie zal groeien en de real time experience van producten wordt steeds belangrijker. Deze technologie werkt al goed op mobiele apps maar op web browsers durft het beeld wel eens te blijven hangen. De verwachtingen zijn dan ook dat dit stukje bij beetje zal verbeteren.

7: Alles op 1 pagina

Wat vinden we het allemaal gemakkelijk als we gewoon in één keer kunnen blijven scrollen op Facebook of Instagram. Je hoort het al, deze trend zal zich dus ook doortrekken naar websites.

8: AMP als web development trend

AMP oftewel, Accelerated Mobile Pages, is een opkomende technologie binnen webdevelopment. Deze geoptimaliseerde en snelle pagina’s worden ontworpen om gebruikers op de site te houden. Ze hebben vaak een basic design en focussen op de leesbaarheid van de content. Bedrijven kunnen daardoor een heleboel UX kosten uitsparen en toch een goede ervaring bieden.

9: PWA als leider

Progressive Web Applications staan erom bekend altijd en overal bereikbaar te zijn. Een mobiele app downloaden is niet meer nodig om toegang te krijgen tot de volledige ervaring van de app. Er wordt dan ook verwacht dat PWA de web app development trend van 2022 zal worden.

10 Voice Search Optimization

Spraakherkenning verdient ook een podiumplaats in de webdevelopment trends. Leuke gadgets zoals Google Home kennen we al, maar webdevelopers willen nu ook graag websites ontwikkelen die een goede gebruikerservaring bieden aan slechtzienden en slechthorenden. Wat een positieve trend!

11: Activeerde jij ‘The Dark Mode’ al?

Had jij al door dat jij bijvoorbeeld de achtergrond van Messenger op donker kan zetten? Deze trend geniet van wereldwijde bekendheid en is here to stay zoals we zeggen. Deze donkere modus zorgt ervoor dat je ogen minder inspanningen moeten leveren om alles goed te zien op het scherm. Bovendien hebben donkere websites minder helderheid van je beeldscherm nodig wat op zijn beurt dan weer batterij bespaart.

12: Laten we cybersecurity niet vergeten

Die vele leuke nieuwe webdevelopment trends brengen natuurlijk ook wat veiligheidsrisico’s met zich mee. Consumenten beseffen dit maar al te goed en zullen dus ook steeds meer van de bedrijven verwachten dat hun online veiligheid gegarandeerd wordt.

Ben jij benieuwd geworden of wij deze trends ook op jouw bedrijf kunnen toepassen? Neem dan zeker contact met ons op en we pluizen het graag uit voor jou!

Bekijk onze andere relevante artikels